Jinekomasti

 

Erkeklerde de kadınlarda olduğu gibi bir meme dokusu bulunur ve bazı durumlarda bu doku olması gerektiğinden fazla olabilir. Bu durum tıpta ‘Jinekomasti’ olarak adlandırılır. Jinekomastisi olan erkekler ya da ergenler bu durumdan büyük rahatsızlık duyduklarından üstsüz görünmek istemezler. Bu durum en çok büyüme çağındaki gençleri etkiler. Büyüme çağında olan ergenlerde spor dersi sonrası alınması gereken duşlardan kaçınır ya da derse katılmamaya çalışır. Diyet ve egzersiz de bu sorun için çözüm olamaz. Jinekomasti ancak cerrahi işlem uygulanarak tedavi edilebilir.

Jinekomasti operasyonunda oluşan fazla meme dokusu çıkartılarak sorun ortadan kaldırılır. Bu operasyon kalıcı bir sorun için kalıcı bir çözümdür.

Jinekomasti neden olur?

Jinekomasti genellikle hormonal nedenlidir. Jinekomastisi olan kişilerde östrojen yani kadınlık hormonunun yüksek olduğu görülür. Bu hormon dengesizliği yaşamın belli dönemlerinde doğal olarak ortaya çıkar. Özellikle ergenlik çağında ve yaşlılıkta sıklıkla testesteron yani erkeklik hormonunun östrojen hormonuna göre daha düşük olması bu duruma neden olmaktadır. Bu hormonal dengesizlikler geçici olmakla birlikte özellikle genç erkeklerde büyük sıkıntı yaratabilir.

Aşırı şişman kişilerde de göğüslerde biriken yağlar jinekomasti görünümü oluşturabilirler.

Jinekomasti ayrıca bazı hastalıklara ve kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Benim gibi sorun yaşayan başka erkekler de var mı?

Jinekomasti çok da nadir görülen bir durum değildir. Yaşlı erkekler ve ergenlere baktığımızda yaklaşık üç erkekten birinde bu duruma rastlanır.

Jinekomasti operasyonu kimler için uygundur?

Ergenlik döneminde görülen jinekomasti genellikle geçici olduğundan bu yaş döneminde operasyon önermeyiz. Öncelikle hormonal tetkiklerin yapılmasını ve ergenlik çağı sonunda sorun hala devam ediyorsa tekrar başvurmasını öneririz.

Jinekomasti operasyonsuz tedavi edilebilir mi?

Jinekomasti diyet ya da egzersiz ile giderilebilecek bir sorun değildir ve tek tedavisi ameliyattır.

Operasyon öncesinde dikkat etmem gereken şeyler var mı?

Operasyon öncesinde kan sulandırıcı ilaçlar alıyorsanız bunları ilk görüşmede bize bildirmeli ve bırakmalısınız.

Jinekomasti operasyonu nerede yapılır?

Jinekomasti operasyonı tam teşekküllü bir hastanede ameliyathane ortamında uygulanır.

Anestezi almam gerekir mi?

Jinekomasti operasyonu genelde lokal anestezi ve sedasyon altında uygulanabilir.

Operasyon ne kadar sürer?

Operasyon yapılacak işleme bağlı olmak üzere 1-2 saat sürmektedir.

Jinekomasti operasyonu sırasında nasıl bir işlem uygulanır?

Eğer göğüslerinizdeki büyüme sadece yağ fazlalığından oluşmuşsa bu durumda yalnızca liposuction yeterli olabilir. Liposuction küçük bir kesiden sokulan bir boru yardımıyla yapılan vakum yöntemiyle fazla yağların uzaklaştırılmasıdır. Ancak eğer meme dokusunda da artma varsa bu durumda fazla meme dokusunu da çıkartmak gerekir. Bu durumda meme başının çevresinde yarım ay şeklinde bir kesi yapılarak buradan fazla meme dokusu çıkartılır.

Hastanın durumuna göre liposuction ve açık kesi bir arada da uygulanabilir.

Operasyondan sonra hastanede kalmam gerekir mi?

Operasyondan sonra genellikle hastalar aynı gün taburcu edilirler.

Jinekomasti operasyonu ağrılı bir işlem midir?

Liposuction işlemine bağlı olarak hasta küçük bir miktar ağrı duyacaktır, ancak operasyon genellikle fazla ağrılı bir işlem değildir. Ağrınız ağızdan alacağınız ağrı kesicilerle kaybolacaktır.

Operasyondan sonra yapmam ya da yapmamam gereken bir şeyler var mı?

Jinekomasti operasyonları oldukça basit operasyonlardır. Yapmanız gereken tek şey kesilerin üzerindeki pansumanlara dikkat etmek ve iki hafta boyunca iyileşmeyi hızlandırması ve ödemi azaltması amacıyla bir korse kullanmaktır. Bunun dışında ağır sporlardan kaçınmalısınız. Ancak üç haftadan itibaren diğer spor aktivitelerine başlayabilirsiniz.

Operasyondan sonra iz kalır mı?

Jinekomasti operasyonları liposuction yöntemi ile yapılırsa belirgin bir iz kalmaz. Açık yöntemle yapılırsa meme ucunun çevresinde belli belirsiz bir iz olacaktır ve bu bölgenin renkli oluşu itibariyle fark edilmeyecektir.

Normal yaşamıma ne zaman dönebilirim?

Operasyonun ardından iki-üç gün içerisinde normal yaşamınıza dönebilirsiniz.

Jinekomasti operasyonunun sonrasında ne gibi olumsuzluklarla karşılaşabilirim?

Operasyonun ardından bir süre işlemin yapıldığı bölgede şişilik ve morluklar kalabilir ancak bu durum geçicidir. Operasyonun ardından kanama ya da enfeksiyon olasılığı çok nadirdir.

Bazen liposuction’ın bir komplikasyonu olarak çöküntü ve dalgalanmalar şeklinde düzensizlikler görülür ancak bu iyi bir planlama ile aşılabilecek bir durumdur.

Elde ettiğim görüntü kalıcı mıdır?

Operasyonun ardından elde edilen görüntü aşırı kilo alımları dışında genellikle kalıcıdır.

Kelime Hazinesi

Areola: meme çevresindeki pigmentli cilt.

İkili jinekomasti: her iki meme etkileyen erkeklerde aşırı gelişmiş veya büyütülmüş göğüsler bir durumdur.

Endokrin sistem: Bu tür üreme, metabolizma, büyüme ve gelişme gibi vücuttaki aktiviteleri kontrol etmek için yardımcı hormonlar bezlerinin bir grup. Endokrin sistem test diyabet belirtileri, tiroid bozuklukları, büyüme hormonu eksikliği, osteoporoz, obesite, hipertansiyon ve aramak için yapılabilir.

Eksizyon: Cilt kaldırmak için.

Genel anestezi: Uyuşturucu ve / veya gazların ağrıyı ve bilinci değiştirmek için bir operasyon sırasında kullanılan türdür.

İntravenöz sedasyon: Dinlenmenize yardım edecek bir damar içine enjeksiyon yoluyla sedatif uygulama.

Lokal anestezi: Ağrı gidermek için  operasyon sırasında bir kesi yerinde doğrudan enjekte edilen bir ilaç.

Azaltma mamoplasti: Meme boyutunu azaltmak için meme dokusunun cerrahi olarak çıkarılması.

 

contact us

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN