saç dökülmesi

 

Saç dökülmesi nedenleri nelerdir?

Erkek ve kadınlarda saç dökülmesi ile ilgili çok neden vardır. Bununla birlikte erkeklerde en sık neden ailevi geçiş gösteren erkek tipi saç dökülmesidir. Erkek tipi saç dökülmesinde suçlanan hormon olan dihidrotestesteron (DHT) genetik olarak yatkın olan hastalarda saç dökülmesine neden olmaktadır.

Kadınlarda da benzer şekilde kadın tipi saç dökülmesi ailevi geçiş göstermekle birlikte bu durum araştırma aşamasındadır. Kadınlarda görülen ailevi saç dökülmesinde hormon etkileri erkeklere göre farklılık göstermektedir.

Saç dökülmesinin daha az rastlanan ve araştırılması gereken sebepleri, tiroid hastalıkları, demir eksikliği, yüksek ateş, çok agresif yapılan diyetler, doğum ve alınan ilaçlara bağlı olabilir. Bununla birlikte saçlı deriyi ilgilendiren dermatolojik hastalıklar geçici veya kalıcı saç dökülmesine neden olabilir. Bu hastalıklar, lupus, liken planoplaris ve alopesia areata olarak sayılabilir.

Saç dökülmesi ile ilgili halk arasında birçok söylenti dolaşmaktadır. Bunlar zayıf kan dolaşımı, saçları sık sık şampuanlamak, sapka ve kask kullanılması sayılabilir.

Akılda tutulması gereken, her erişkin uyuma fazında(telojen) bulunan saçlar yüzünden günde 75-125 saç telini kaybetmektedir. Dökülme ile bu fazdan çıkan saç kökleri yeni saç teli olarak (anajen faz) büyümeye başlamaktadır. Bu süreç belli bir dengede kalmakta ve saçlı deride bulunan saç sayısı sabit kalmaktadır.

Saç dökülmesindeki diğer bir minör faktör olan stres, erkek tipi saç dökülmesini arttırabilmektedir.

Saç dökülmesinde uygulanan medikal tedaviler nelerdir?

Saç dökülmesinin farkına vardığınızda eğer isterseniz bu durumu tersine çevirebilirsiniz. Saç dökülmesine karşı seçeneklerden biri medikal tedaviler dediğimiz ilaç tedavileridir. İlaç tedavileri saç kaybını durdurmayı hedefler ve saç büyümesini uyarırlar.

Saç restorasyon tedavisinde seçilecek ilacın FDA (Food and Drug Administration= ‘Amerika Gıda ve İlaç İdaresi’) tarafından onaylanmış olması saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıya olan kişilerde sorgulanması gereken bir durumdur.

Finasteride (Propecia) son on yılda yaygın şekilde kullanılmaya başlamış, tablet şeklinde ağız yolu ile alınan bir ilaçtır. Finasteride’in (Propecia) erkeklerin çoğunda saç kaybını durdurduğunu ve saç büyümesini uyardıkları bilimsel çalışmalar göstermiştir. Finasteride, DHT’un (dihidrotestesteron) miktarını azaltarak etki gösterir. Bu hormon büyük oranda erkek tipi saç dökülmesinden sorumlu olan hormondur. Aynı zamanda finasteride (Propecia)  testesteron düzeyine etki etmemektedir. Finasteride (Propecia) en fazla etkiyi hafif ve orta dereceli saç kayıplarında göstermektedir. Bununla birlikte saç ekimi uygulanan hastaya yardımcı bir tedavi olarak saç cerrahı tarafından en fazla önerilen ilaç olma özelliğine sahiptir.

Topikal minoxidil (Rogain=Minoxil), 15 yıldan fazla bir süredir saç kaybının yavaşlatılmasına yardımcı bir tedavi olmakla birlikte yeni saç çıkmasında çok daha az etkili bir ilaçtır. Minoxidilin % 5’lik konsantrasyonu erkekler için önerilir. Kadınlar için bu konsantrasyon yüz bölgesindeki tüylerin büyümesini uyardığı için %2 lik konsantrasyonu önerilmektedir.

Her iki tedavinin de başarılı olabilmesi için devamlı uygulanması önerilir. Tedaviye devam edilmezse saç dökülmesi süreci tekrarlamaktadır. Bu tedavilerin herkes için etkili olduğunu söylemek çok iddaalı bir söylem olsa da tedavi çok büyük oranda başarılı olmaktadır. Erkek tipi saç dökülmesinde her iki ilacın birlikte kullanılması daha fazla fayda sağlayabilir.

contact us

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN