Alın germe ve kaş kaldırma operasyonu, gözün üzerinde kalan bölgede daha genç ve taze bir görünüme kavuşmanızı sağlar. İşlem sırasında sarkmış kaşlar ve alın derisi düzeltilir ve kızgın, yorgun ya da üzgün görünmenize yol açan yatay çizgi ve kırışıklıklar azaltılır.
Alın germe ve kaş kaldırma nedir?
Alın germe/kaş kaldırma operasyonunda kırışıklığa ya da sarkmaya yol açan kas ve dokular çıkartılır veya değiştirilir. Böylelikle alın derisi düzgünleşir, kaşlar yükselir ve kaşların arasındaki kırışıklıklar en aza indirilir.
Alın germe/kaş kaldırma operasyonu endoskopik olarak veya klasik yöntemde saç hattının arkasında gizlenen bir kesi yapılarak uygulanır. Her iki teknik de benzer sonuçlar verir: daha düzgün bir alın derisi ve daha canlı bir görünüm.
Endoskopik kaş kaldırma ve kaş askılama nedir?
Endoskop, işlemin minimal kesi izine yol açmasını sağlayan bir görüntüleme aygıtıdır. Endoskopik yöntemde geniş bir kesi yerine sadece endoskop aletinin gireceği küçük kesiler yapmak yeterlidir. Böylece deri altından kamera yardımı ile çalışılır.
Kaş askılama ise oldukça basit bir yöntemdir. Saçlı deride yapılan küçük bir kesiden bir iplik kaşın köşesine kadar indirilir ve kaşın ucu havaya kaldırılır. Kaç askılama yöntemi oldukça basit olmakla birlikte etkisi kalıcı değildir.
Alın germe/kaş kaldırma kimler için uygundur?
Alın germe/kaş kaldırma operasyonu en sık 40-60 yaş grubundaki kişilerde uygulanır. Operasyon yaşlanmanın görünür etkilerini en aza indirmeyi hedefler. Ancak stres ya da kas aktivitesinden ötürü alnında ya da kaşlarının arasında derin kırışıklıklar gelişen tüm kişilerde de bu işlem uygulanabilir.
Kalıtımsal olarak sarkık bir alın derisine ya da burnun üzerinde derin kırışıklıklara sahip olan kişiler de, bu işlem sayesinde daha canlı ve genç bir görünüme kavuşabilirler.
Alın germe/kaş kaldırma operasyonu benim için uygun mu ve yeterli mi?
Alın germe/kaş kaldırma operasyonu minimal düzelme arayanlar için uygundur. Ancak bu operasyon yüzün genel görünüşünün iyileşmesi için, sıklıkla yüz germe operasyonuyla birlikte uygulanır.
Göz kapağı cerrahisi de (blefaroplasti) özellikle üst göz kapaklarının üzerinde belirgin bir deri kıvrımı olan kişilerde, alın germeyle birlikte uygulanabilir. Kimi zaman, üst göz kapağı cerrahisine gerek duyduğunu düşünen hastalarda, aslında alın germe operasyonunun daha uygun olduğunu önerebiliyoruz.
Alın germe/kaş kaldırma işlemi nasıl bir işlemdir?
Alın germe/kaş kaldırma operasyonları için iki yöntem vardır: Klasik yöntem ve endoskopik yöntem.
Klasik alın germe:
Operasyona başlamadan önce saçlarınız kesi hattının her iki tarafından kauçuk bantlarla bağlanır. Alın bölgenizdeki saçlar kesilmez, ancak kesi hattının hemen önünde büyüyen saçlar kısaltılabilir.
Çoğunlukla dairesel bir kesi yapılır. Bu kesi, yaklaşık kulak hizasında başlayarak alnın üst kısmı boyunca ilerler ve başın diğer kısmına doğru inerek sonlanır. Kesi genellikle saç hattının oldukça gerisinde kalacağı için, operasyon izi görünmez.
Yapılan kesi sayesinde alın derisi dikkatlice kaldırılarak, altta yatan doku çıkartılabilir ya da alın kasları gevşetilip değişikliğe uğratılabilir. Kaşlar da kaldırılabilir ve kesi noktasındaki fazlalık deri, daha pürüzsüz ve genç bir görünüm yaratabilmek için kesilir.
Ardından kesi yeri dikişlerle ya da klipslerle kapatılır. İrritasyonu önlemek için yüzünüz ve saçlarınız yıkanır ve saçlarınızdaki kauçuk bantlar çıkartılır. Kesi yerleri elastik bandajla sarılır.
Endoskopik alın germe:
Yine saçlar arkada toplanır ve kesinin yapılacağı saç hattının gerisinde tıraşlanır.
Ancak bu kez tek ve uzun bir dairesel kesi yapmak yerine, her biri 2.5 cm’den kısa üç, dört ya da beş saçlı deri kesisi yapılır.
Bir televizyon ekranına bağlı olan kalem büyüklüğünde bir kamera olan endoskop, kesi noktalarının birinden içeriye sokulur ve böylelikle derinin altındaki kas ve dokuları net biçimde görüntüleyebiliriz.
Farklı bir kesi noktasından sokulan bir başka aygıt kullanılarak, alın derisi kaldırılır ve kaslar ve alttaki dokular daha pürüzsüz ve düzgün bir görünüm oluşturmak amacıyla çıkartılır ya da değişikliğe uğratılır.
Derinin altına konulan dikişlerle ya da saç hattının gerisine yerleştirilen geçici sabitleme vidalarıyla, kaşlar da kaldırılabilir ve daha yukarıdaki yeni konumlarına yerleştirilebilir.
Germe işlemi tamamlandığında, saçlı derideki kesiler dikişlerle ya da klipslerle kapatılır ve bölge yıkanır. Kesi yerleri elastik bandajla sarılır.
Kesi yapılacak yerde altında gizlenecek kadar yeterli saç yoksa ne olacak?
Saçı dökülmüş hastalar, saç hattı giderek geriye kayan hastalar ya da daha önce üst göz kapağı cerrahisi geçirmiş hastalarda da operasyonu yapıyoruz. Bunun için kesinin yerini biraz değiştirmemiz ya da operasyonun kapsamını biraz daha kısıtlı tutmamız yeterli oluyor.
Alın bölgenizde açılma varsa, alnınızı daha da açmaktan kaçınmak için, operasyon kesisini hemen saç hattına yerleştiririz. Saçsız ya da saç kaybı olan hastalarda, kimi zaman saçlı derinin orta bölümünde, kafa kemiklerinin doğal çizgisini izleyen bir kesi yaparız.
Saçı alnınıza doğru atarak operasyon izlerinin nispeten daha az fark edilebilir olmasını sağlayabilirsiniz. Erkek hastalarda saç kesim tarzı kesileri kapatmaya sıklıkla uygun olmadığından, operasyon izlerinin gizlenmesi için kimi zaman özel plan yapılması gerekebilir.
Alın germe/kaş kaldırma operasyonu öncesinde nasıl hazırlanmalıyım?
Kan sulandırıcı ilaçlar alıyorsanız bunu bizimle paylaşmalısınız. Ayrıca sigara operasyon sonrası iyileşmeyi yavaşlatacağından önceden sigarayı bırakmanızı öneririz.
Saçlarınız çok kısaysa, operasyon öncesinde saçlarınızı uzatmak isteyebilirsiniz, böylelikle iyileşme sırasında operasyon izleri gizli kalabilir.
Alın germe/kaş kaldırma operasyonu nerede yapılır?
Alın germe/kaş kaldırma operasyonu tam teşekküllü bir hastanede ameliyathane ortamında yapılır. Ancak sadece kaş askılama yapılacaksa ofis ortamında da uygulanabilir.
Anestezi almam gerekir mi?
Sadece kaş kaldırma ya da askılama yöntemi uygulanıyorsa bu operasyon lokal anestezi altında ya da ağır sedatiflerle uygulanabilir. Ancak bunun dışında genellikle alın germe/kaş kaldırma operasyonu genel anestezi altında uygulanır.
Operasyon ne kadar sürer?
Operasyon yapılan işleme göre yarım saat ile iki saat arasında sürer. Eğer sadece kaş kaldırma veya askılama yapılıyorsa bu işlem yarım saat kadar sürer. Alın germe ve ya endoskopik alın germe 1-1,5 saat kadar surer.
Operasyon sonrasında ne kadar hastanede kalmalıyım?
Alın germe / kaş kaldırma operasyonlarının ardından genellikle hastalar aynı gün evlerine gidebilirler.
Operasyon sonrasında ağrım olacak mı?
Alın germe ve askılama işlemleri genellikle ağrısızdır. Ancak endoskopik alın germe operasyonlarının ardından hafif bir ağrı ve rahatsızlık hissi hissedilebilir. Ancak bu ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir.
Alın germe/kaş kaldırma operasyonunun ardından iz kalır mı?
Alın germe/kaş kaldırma operasyonunun ardından genellikle geniş fark edilebilir bir iz kalmaz. Geniş bir skar oluşumu da nadir karşılaşılan komplikasyonlar arasındadır. Bunun için geniş skar dokusu operasyonla çıkartılıp, yeni ve daha ince bir skar oluşması sağlanabilir. Bazı hastalarda da, operasyon izinin kenarında saç kaybı görülebilmektedir. Bu çoğunlukla geçici bir durumdur.
Operasyon sonrasında neler beklemeliyim?
Klasik alın germe operasyonu geçirmiş bir hasta ile endoskopik operasyon geçirmiş hasta arasında operasyondan hemen sonraki durum açısından bazı önemli farklılıklar görülebilir.
Klasik alın germe operasyonu geçiren bir hasta kesi yerlerinde bir miktar his kaybı ve geçici rahatsızlık yaşayabilir; bu sorunlar ilaçlarla giderilebilir.
Operasyondan sonra şişmeyi azaltmak için başınızı 2-3 gün boyunca yukarıda tutmanız istenebilir. Yanak ve gözlerde de şişme olabilir, ancak bu durumun yaklaşık bir haftada geçmesi beklenir.
Sinirlerin iyileşmesi sırasında, saçlı derinizin üst kısmındaki his kaybının yerine kaşıntı hissi ortaya çıkabilir. Bu tür yakınmaların tamamen geçmesi için 6 ay gerekebilir. Kullanılan bandajlar işlemden bir iki gün sonra çıkartılır. Çoğu dikiş ya da klips iki hafta içerisinde, kimi zaman iki aşamalı olarak çıkartılır.
Kesi bölgesinin çevresinde bir miktar saç dökülebilir ve geçici bir seyrekleşme olabilir. Genellikle birkaç hafta ya da ay içerisinde saçlarınız tekrar normal şekilde büyümeye başlar. Kalıcı saç kaybı nadirdir.
Endoskopik alın germe operasyonu geçiren hastalarda ise his kaybı, kesi bölgesinde rahatsızlık ve hafif şişme görülebilir.
Kesi bölgesinde ağrı genellikle minimaldir ve gerektiğinde ilaçlarla kontrol edilebilir. Endoskopik alın germe operasyonu geçirmiş hastalardaki kaşıntı, klasik alın germe operasyonu geçirmiş hastalara göre genellikle daha hafif şiddettedir.
Kesileri kapatmak için kullanılan dikiş ya da klipsler genellikle bir hafta içerisinde çıkartılır; geçici sabitleme vidaları ise iki hafta sonra çıkartılır.
Operasyondan ne kadar zaman sonra iyileşirim?
Bir-iki gün içerisinde normal aktivite düzeyine geri dönseniz de, cerrahiden sonra en az bir hafta boyunca kendinizi pek fazla zorlamamalısınız. Bir iki gün içerisinde ya da bandajlar çıkartılır çıkartılmaz duş yapıp şampuan kullanabilecek duruma gelmeniz beklenir.
Operasyondan sonra pek çok hasta 7-10 gün içinde iş ya da okula geri dönebilir. Endoskopik hastalar için bu süre daha da kısa olabilir. Koşma, germe egzersizleri, ağır ev işleri, cinsel birleşme ya da kan basıncını arttırabilecek her türlü ağır aktiviteden birkaç hafta boyunca kaçınmak gerekir. Birkaç ay boyunca ısı ve güneş ışığına uzun süre maruz kalmaktan da kaçınmak gerekir.
Operasyonun görülebilir izlerinin çoğunun yaklaşık 3 hafta içerisinde tamamen ortadan kalkması beklenir. Az miktarda şişme ve morarma, özel kamuflaj maskeleriyle saklanabilir.
Operasyondan sonra ne gibi olumsuzluklarla karşılaşabilirim?
Operasyon sonucunda ender olarak, kaş hareketini kontrol eden sinirler tek ya da çift taraflı hasara uğrayabilir
Kesi hattı boyunca ya da kesi hattının hemen yanında duyu kaybı sık görülür – özellikle de klasik germe operasyonunda. Bu yakınma genellikle geçicidir, ancak bazı hastalarda kalıcılık gösterebilir.
Enfeksiyon ve kanama son derece nadirdir, ancak yine de akılda bulundurulmalıdır.
Alın germe/kaş kaldırma ile sağladığım görüntü zamanla kaybolur mu?
Alın germe/kaş kaldırma operasyonun ardından elde edilen görüntüyü uzun süre koruyacaksınız. Yaşlanma devam ettiği sürece elbette gerilen bölgede minimal bir değişim olacaktır ancak yine de olumlu etkiler kalıcı olacaktır.
Buna karşılık kaş askılama yöntemi ile yapılan düzeltmeler 1-2 sene içerisinde eski haline döner ve tekrar müdahale gerektirir.
Operasyonun ardından yeni görüntüm nasıl olacak?
Pek çok hastamız, hangi cerrahi yöntem kullanılırsa kullanılsın, alın germe işleminin sonuçlarından memnun kalır. Operasyondan sonra hastalarımız ne kadar gençleştiklerini ve alın bölgesindeki sarkmaların eskiden kendilerini nasıl yaşlı gösterdiğini fark edip şaşırırlar.
Bu operasyonu zamanı durdurmasa da, yaşlılığın görünürdeki etkilerini yıllar boyunca en aza indirebilmektedir. Hatta ileride operasyonu tekrar etmek isteyebilirsiniz.
– Dr. Özge Ergün’ e ait operasyon öncesi ve sonrası fotoğrafları görmek için ilgili link’ e tıklayabilirsiniz: https://ozgeergun.com.tr/oncesi-sonrasi/