Meme rekonstrüksiyonu nedir?
Günümüzde meme kanseri veya başka bir hastalık nedeniyle alınmış memenin rekonstrüksiyonu giderek popüler hale gelen cerrahi bir prosedürdür.
Tıp alanında son zamanlarda yaşanan gelişmeler plastik cerrahlara memenin doğal yapısı ve görünümüne benzeyen yeni meme oluşturabilmelerine izin vermiştir. Dünyanın birçok yerinde artık meme kanseri nedeniyle meme dokuları alınmış hastalara aynı operasyonda meme rekonstrüksiyonu yapılarak, hastaların uyandıklarında kendilerini psikolojik açıdan olumsuz etkileyen memelerin olmaması durumundan kurtarılmış olunmaktadır.
Bununla birlikte akılda tutulması gereken durumunda mastektomi (memenin çıkarılması) sonrası meme rekonstrüksiyonunun basit bir girişim olmadığıdır. Mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonu için uygulanabilecek birçok seçenek olup bunların içinde hangisinin size uygun olacağı doktorunuzla kurulacak iyi bir iletişimle belirlenebilir.
Birçok mastektomi hastası tıbbi olarak rekonstrüksiyon için uygun durumdadır ve dünyanın birçok yerinde mastektomi ile aynı seansta rekonstrüksiyon operasyonları yapılmaktadır. Bununla birlikte meme rekonstrüksiyonu için en uygun hastalar meme kanserleri mastektomi ile elimine edilen kadın hastalardır.
Ancak bu operasyon bazı geçerli nedenlerle geçiktirilmekte veya yapılamamaktadır. Geciktirme nedenlerinin başında da meme kanserinin tekrarlama veya vücudun başka bir bölgesine yayılma riskinin ortadan kaldırılması gelmektedir. Bunun dışında bazı hastalar ek operasyonu istemedikleri için bu operasyondan kaçınmaktadırlar. Ayrıca mastektomiye oranla daha kompleks bir prosedür olabilen meme rekonstrüksiyonu, şeker hastalığı, yüksek tansiyonu ve başka sistemik rahatsızlığı olan bazı hastalara önerilebilecek bir seçenek olmaktan çıkmakta veya bu rahatsızlıkların giderilmesine kadar geciktirilmektedir
Doktorunuz ile yapacağınız Muayene esnasında bilmeniz gerekenler.
Cerrahi bir prosedür olan meme rekonstrüksiyonu ameliyatınızın başarısı ve güvenliği doktorunuz ile size özel gerçekleşen muayene esnasındaki karşılıklı şeffaflık ve açıklığıa bağlıdır.
Dr. Özge Ergün muayene esnasında size beklentileriniz, sağlık durumunuz ve yaşam tarzınız ile ilgili bazı sorular sorulacaktır.
Güncel sağlık durumunuz ile ilgili detaylara sahip veya ilaç alerjileriniz var ise bu bilgiyi doktorunuzla kesinlikle paylaşın.
Düzenli kullanmakta olduğunuz ilaç,vitamin, bitkisel takviye, alkol,tütün ve uyuşturucu ameliyatınızın başarısı ve iyileşme hızı üzerinde belirli etkilere sahip oldukları için bu detay doktorunuz ve sizin için önemli olacaktır.
Göğüslerin mevcut durumunun kontrolü, bunların büyüklüğü ve şekli, deri kalitesi, meme ve areolas yerleştirilmesi için ölçüm yapması gerekebilir.
Tüm bu bilgilere ilave olarak doktorunuz sizden daha önce geçirmiş olduğunuz ameliyatlar ve sağlık sorunları ile ilgili ölçüm ve raporlar talep edebilir.
Ameliyat esnasında kullanılacak anestezi yöntemi hakkında doktorunuz tarafından detaylı bilgi verilecek olup doktorunuzun tavsiyesi yönünde bir seçim yapılması doğru bir karar olacaktır.
Meme rekonstrüksiyonu prosedürünün adımları nelerdir?
Meme rekonstrüksiyonu ameliyatından önce :
Onkoloğunuz ile plastik cerrahınızın görüşmesi atılacak adımlar açısından faydalı olacaktır.
Belirli ilaçları almanız ya da mevcut kullanmakta olduğunuz ilaçlar ile ilgili yeniden düzenleme yapılması talep edilebilir.
Daha hızlı iyileşme için ameliyat öncesinde sigarayı bırakmalısınız.
Aspirin, bitkisel takviyeleri ve anti-inflamatuar ilaçların kullanımı askıya alınacaktır. Bu ilaçlar kanı inceltir ve kanamayı arttırır.
Operasyon öncesindeki gece ve operasyon sabahı için dikkat edilecek hususları belirten bilgi ve takip talimatları verilecektir.
Post-operatif dönemde dikkat edilecek hususları belirten bilgi ve takip talimatları verilecektir.
Meme rekonstrüksiyonu ameliyat günü :
Kişisel konforunuz için bazı İlaçlar cerrahi prosedür öncesinde uygulanır. Sedasyon veya Genel anestezi seçenekleri üzerinde daha önceden bir karara varılmamış ise doktorunuz durumunuza en uygun yöntemi tercih ve tavsiye edecektir.
Iyileşme süresi ne kadardır ve ayrıntıları nelerdir?
Meme rekonstrüksiyonu operasyonu takiben belli bir miktar güçten düşmeniz normal olup yaşayacağınız rahatsızlıkların çoğu cerrahınızın size yazacağı ilaçları kullanmakla giderilecektir.
Size uygulanan yöntemin kapsamına bağlı olarak hastanede kalış süreniz 2-5 gün arasında sürebilir. Operasyonunuzda çalışılan sahalarda vücut sıvısı veya kan birikimini önlemek için yerleştirilen drenler birkaç gün sonra vücudunuzdan çekilecektir. Ancak bazen bu süre 1 hafta veya 10 güne kadar sürebilmektedir. Cerrahınızın tercih ettiği dikiş materyallerine bağlı olarak dikişleriniz 1-3 hafta içinde alınacaktır.
Normal fiziksel aktivasyonlarınıza dönüşünüz flep ile rekonstrüksiyon yöntemi seçilmişse 6 haftaya kadar sürebilir. Ancak protez kullanılarak yapılan meme rekonstrüksiyonu yöntemlerinde bu süre çok daha kısa olacaktır. Rekonstrüksiyon yöntemleri ile yapılan memelerdeki his kaybı hiçbir zaman geri dönmemektedir. Birçok iz zamanla solacak ve daha az belirgin hale gelecektir. Bu süre 2 yıla kadar uzayabilir. Cerrahınızın egzersizlere ve normal fiziksel aktivitelere ne zaman başlayacağınız konusunda size yapacağı önerilerini dikkate almalısınız. Genel bir yaklaşım olarak operasyonunuzdan yaklaşık 3-6 hafta sonraya kadar yorucu sporlardan ve seksüel aktiviteden kaçınmanız gereklidir.
Meme rekonstrüksiyonu sonrası sonuçlar ve görünüm
Rekonstrükte edilmiş meme size doğal meme dokusuna oranla daha sert, daha yuvarlak veya daha düz gelebilir. Mastektomi öncesi memenizle aynı kontura sahipte olmayabileceği gibi normal meme dokunuzla da aynı simetri de olmayabilir. Fakat tüm bu değişiklikler sadece size öyle görünecek dışarıdan bakıldığında belli olmayacaktır. Bununla birlikte birçok mastektomili hastanın meme rekonstrüksiyonu sonrasında görünümü dramatik bir şekilde düzelmiş ve yaşam kaliteleri artmıştır
Doktorunuza sormanız gerekenler
- Kaç yıllık Estetik ve Plastik Cerrahısınız?
- Ben bu işlem için uygun bir aday mıyım?
- İyileşme süreci ne kadar sürebilir? Sosyal hayata ne zaman dönebilirim?
- İyileşme sonrasında özel bakıma veya yardıma ihtiyacım olacak mı?
- Ameliyatı takip eden yıllarda vücudumda ne tip değişiklikler olabilir?
- Bu prosedürün sonucunda memnun olmazsam cerrahi ve cerrahi olmayan seçeneklerim nelerdir?
- Bu ameliyat ile ilgili Öncesi-ve-Sonrası fotoğrafları gösterebilir misiniz?