Saç ekimi operasyon sonuçları nasıl değerlendirilmeli?
Saç ekimi yapılmasının amacı estetik iyileşmedir, fakat bunun anlamı kişiden kişiye değişmektedir. İnsanlar iyi hissetmek (görüntümü beğenmiyorum), öz güvenini arttırmak (başkaları benim görüntümü beğenmiyor), çekici olmak, daha genç görünmek, profesyonel iş yaşamında rekabet edebilir olmak (müşterilerim ya da dinleyicilerim için daha genç görünmeliyim) ya da kişisel diğer nedenlerle saç ektirmek isterler.
Saç ekimi yaptırmak için derinde hissedilen bu motivasyon, saç ekimi sonuçlarına ait beklentilerimize de yansımaktadır.
Saç ekimi sonrası görüntüm nasıl olacak?
Saç ekimi sonrası saçlarım ne zaman çıkacak?
Sonuç saç ekimi yaptıran arkadaşlarım kadar başarılı olacak mı?
Saç ekimi sonucum ömür boyu kalacak mı?
Saç ekimi yapılmadan önce hastaların tüm soruları doktor ile ayrıntılı tartışılmış olmalıdır. Bunların içinde iki önemli konu hastalar tarafından mutlaka anlaşılmış olmalıdır.
Saç ekimi sonuçları kişiye özeldir, saç ekimi yaptıran diğer hastalarla birebir karşılaştırılmamalıdır.
Elde edilen son sonuç hastanın isteklerini yansıtacaktır ve doktorun ideal sonucu elde edebilmesi için bir çok değişkeni göz önünde bulundurması gerekir. Bu değişkenler hastanın yaşı, cinsiyeti, saç kaybının tipi, saç dökülmesinin devam edip etmediği, saç tipi, rengi, baş ve yüzün şekli, saçlı derinin anatomik ve fizyolojik özellikleridir.
Tüm bu değişkenler ışığında hastaların sonuçları değerlendirilebilir.
Benim saç ekimim arkadaşımınki kadar başarılı olacak mı?
Aynı yaş ve cinsiyetten de olsa iki kişinin saç ekimi sonuçları ‘nı karşılaştırmak elmaları armutla karşılaştırmaya benzer. İlk dikkat edilen baş şekli, saç dökülme şekli ve saç dökülmesinin derecesidir. Fakat elde edilen sonuçlara saç tellerinin kalınlığı, her bir saç kökünün içerdiği saç teli miktarı, düz dalgalı ya da kıvırcık olması, saç rengi, saç rengi ile saçlı deri arasındaki kontrast farkı gibi birçok faktör etkili olmaktadır.
Sadece ekilen saç kökü sayısının aynı olması, herkeste aynı sonucun elde edileceğinin garantisi olamaz. Daha fazla saç teli içeren, kalın telli köklerle, ince telli ve tekli köklerle elde edilen sonuçlardan daha dolu bir sonuç elde edileceği aşikardır. Yine kıvırcık saç telleri ile daha fazla kamuflaj etkisi alınabilmektedir. Cilt ile kontrast farkı azaldıkça daha dolu görünüm elde edilir. Bu şu demektir; beyaz saç ve açık ten ile siyah saç açık tene oranla daha dolu görünen bir saç ekim sonucu elde edilir.
Saç ekimi operasyonunu gerçekleştirecek plastik cerrah bu değişkenleri göz önüne alarak istenilen sonucu elde etmek için en uygun tedavi planını yapar. Kişiye özel planlama ve saç ekim tekniklerinin kullanılması ile hasta beklentisi maksimum düzeyde karşılanır.
Saç ekimi sonuçları ne zaman alınır?
Saç ekimi sonucunun 1., 3. ya da 6. ayda nasıl olacağını yüzde yüz başarı ile tahmin edebilmek mümkün değildir. Saç kökü yapısı, kullanılan teknik, yara iyileşmesi patterni, hormonal etkiler kişiden kişiye değişmektedir.
Sadece istatistiki olarak ortalamalardan bahsedilebilir. Genellikle olan şudur; saç ekimi sonrası ekilen saç köklerinin içerdiği saç telleri birinci ayda dökülür, üçüncü ayda yeniden saç üretmeye başlarlar ve sonuç ortaya çıkmaya başlar, altıncı ayda %60-80 sonuç alınmış olur, son sonuç ise bir yılın sonunda ortaya çıkar.
Saç kaybı ve saç ekimi sonuçları kişiye özeldir. Yapılacak diğer tüm karşılaştırmalar elmalarla armutları karşılaştırmaya benzer.
Saçın karakteristik özellikleri ve estetik saç ekimi üzerine etkileri
Kişiye özel görünmemizi sağlayan saç özellikleri nelerdir?
Saçın farklı özellikleri kişinin kendine özgü görünümünü sağlar.
Saç rengi- sarışın, esmer, siyah, kahverengi
Saç teli kalınlığı- çapı ince, orta yada kalın tel
Saç teli şekli- düz, dalgalı yada kıvırcık
Bunun dışında cilt rengi, cilt rengi ile saç rengi arasındaki kontrast farkı, saç köklerinin içerdiği saç teli sayısı ayrıca değerlendirilmesi gereken unsurlardır.
Saçın karakteristik özellikleri, saç ekimi sonrası elde edilecek saç ekimi sonucunu doğrudan etkileyebilmektedir. Örneğin kıvırcık saç, kalın telli saç daha dolgun durur. Saç rengi cilt rengine ne kadar yakınsa sonuç o kadar dolgun görünecektir. Bu şu demektir; kalın, kıvırcık telli bir kişide, ince ve düz saçlı bir kişiye göre daha az sayıda saç kökü ile aynı sonuç elde edilebilir. Aynı şekilde beyaz tenli ve beyaz saçlı kişilerde, beyaz tenli koyu siyah saçlı kişilere göre daha az kök sayıları ile aynı sonucu elde etmek mümkün olabilmektedir. İkili ve üçlü saç teli içeren saç kökleri yapılan saç ekiminde, tek telli köklerle yapılan saç ekiminden daha tatmin edici sonuç alınacağı da çok açıktır.
Saç ekimi sonuçları üzerinde saçın kendine özgü özelliklerinin etkisi
Saç ekimi estetik bir sonuç elde etmek için yapılan bilimsel bilgiye dayalı cerrahi bir girişimdir. Saç ekimini yapacak doktor cerrahi bilgi ve becerinin yanında estetik değerlendirme yetisine de sahip olmalıdır.
Günümüz standartlarında estetik, başarılı bir saç ekiminden amaçlanan ekilen saç köklerinin tutması değil sonucun doğallığıdır. Sonuç doğallık açısından saç dökülmesi oluşmadan önce sahip olduğumuz görüntüden farklı olmamalıdır.
Saç özellikleri doğal görünümlü, başarılı saç ekimi sonuçları için önemli rol oynar. Saç teli kalınlığı en önemli karakteristik özelliktir. Bu amaçla başın tam arka, orta bölümünden alınan kalın telli kökler daha çok dolgunluk ve sıklık sağlamak üzere saç çizgisinin arkasında kullanılırlar. Kulak ve ense bölgesine yakın bulunan tek telli, ince saç kökleri ise yeni saç çizgisinin oluşturulmasında kullanılır. Yeni saç çizgisinin nerede ve nasıl oluşturulacağı kararı cerrahın bilgisine ve tecrübesine en çok ihtiyaç duyulan konudur.
– Dr. Özge Ergün’ e ait operasyon öncesi ve sonrası fotoğrafları görmek için ilgili link’ e tıklayabilirsiniz: https://ozgeergun.com.tr/oncesi-sonrasi/
Ayrıca Dr. Özge Ergün’ ün saç ekimi ile ilgili sıkça sorulan sorulara verdiği cevaplara buradan ulaşabilirsiniz.