Yağ enjeksiyonu, kırışıklıklar oluşmuş olan bir ciltte çökmeleri gidermek için, yanak ve dudaklarda daha dolgun bir görünüm sağlamak için uygulanır.
Tek başlarına yağ enjeksiyonları ya da lazer tedavisi gibi cilt yüzeyini yenileyen tedavilerle veya yüz gerdirme gibi yüz hatlarını yeniden biçimlendiren tedavilerle birlikte kullanılabilirler.
Yağ enjeksiyonları ne gibi durumlarda işe yarar?
Başlıca kullanım amacı derinin görünümünü iyileştirmektir.
Bu yöntemle yüzdeki kırışıklıklar ya da çatlaklar, yanaklarda ve derideki çökük alanlar ve bazı izler tedavi edilebilmektedir.
Ayrıca dudaklara daha dolgun ve hoş bir görünüm kazandırmakta da kullanılabilirler.
Yağ enjeksiyonu nedir?
Tıp dilinde yağ enjeksiyonlarına otolog yağ transplantasyonu ya da mikrolipo enjeksiyon adı verilir.
Bu işlem sırasında hastanın karın, uyluk, kalça ya da başka bir bölgesinden alınan yağ hücreleri, en çok yüz derisinin altına olmak üzere gerekli alanlara enjekte edilmektedir.
Bu uygulama en çok çökmüş yanakları veya burun ve ağız arasında gülerken belirginleşen kırışıklıkları doldurmak, derideki çökmeleri ya da izleri gidermek, alın kırışıklıklarını en aza indirmek ve dudakları dolgunlaştırmak için kullanılır.
Yağ enjeksiyonlarında uygulanan işlem nasıl bir işlemdir?
Yağ enjeksiyonu öncesi hem alıcı hem de verici bölgeler temizlenerek lokal anestezi uygulandıktan sonra, bir vakum cihazına bağlı büyük bir iğne ya da kanül kullanılarak (liposuction sırasında kullanılan gibi) yağ alınır.
Alınan bu yağlar hazırlanır ve alıcı bölgeye iğneyle enjekte edilir. Kimi zaman enjeksiyon bölgesine yapışkan bir bandaj uygulanır.
Tedaviyi izleyen haftalarda dokular tarafından emilecek yağı dikkate alarak, biraz fazla miktarda yağ enjeksiyonu yapmak gerekir.
Kırışıklıkları değil de yanakları ya da yüzdeki diğer bölgeleri doldurmak için bu işlem kullanıldığında, yüzünüz geçici bir süre için şişmiş görünebilir.
Yağ enjeksiyonundan sonra nelere dikkat etmeliyim?
Büyük bir bölgeye bu tedavi uygulandığında, aktivitelerinizi kısa bir süre için azaltmanız gerekebilir. Ancak pek çok hasta hemen normal aktivitelerine dönebilmektedir.
Hem alıcı hem de verici bölgelerde bir miktar şişme, morarma ya da kızarıklık görebilirsiniz. Bu semptomların şiddeti, tedavi edilen bölgenin boyut ve yerine göre değişir.
Kızarıklık ve morarmalar geçene kadar (yaklaşık 48 saat süre ile) güneş ışığından kaçınmalısınız. Bu sırada ameliyatın izlerini gizlemek için, makyaj yapabilirsiniz.
Alıcı bölgedeki şişkinlik, eğer büyük bir bölge doldurulduysa, birkaç hafta sürebilir.
Yağ enjeksiyonu kalıcı mıdır?
Enjekte dolgular (Hyalüronik asit= Restylane, Juvederm) ile enjekte edilen madde, vücut tarafından metabolize edilmektedir. Buna karşılık enjekte edilen yağ % 40 oranında kalıcılığını sürdürmektedir. Buna karşılık yağ enjeksiyonu sonuçlarının estetik cerrahi işlemler kadar kalıcı olmasını beklememelisiniz.
Yağ enjeksiyonu tedavisini ne sıklıkla kullanmalıyım?
Bazı bireylerde yağ enjeksiyonu sonuçları daha uzun korunmakla birlikte bazı bireylerde etki daha kısa sürebilir. İkinci ayın sonunda yağ enjeksiyonunun yeterliliği değerlendirilerek işlem tekrarlanabilir.
Araştırmacılar yaş, genetik özellikler, derinin kalitesi, yaşam kalitesi ve yağın enjekte edildiği bölgenin kalıcılıkta rol oynadığını düşünmektedirler. Ancak hastalarda farklı farklı sonuçlar elde edilmesinin kesin sebebi henüz açıklığa kavuşturulamamıştır.
Yağ enjeksiyonu tedavisinin ardından ne gibi sorunlarla karşılaşabilirim?
Emin ellerde yapılan yağ enjeksiyonu tedavileri sorunsuzdur. Yine de hastaların anatomileri, fiziksel tepkileri ve iyileşme becerileri arasında büyük değişkenlik olur. Enjektabl tedavinin sonucunu %100 tahmin etmek mümkün değildir.
Hastanın kendi vücudundan alındığı için yağ enjeksiyonlarının ardından alerji riski yoktur.
Yağ enjeksiyonu tedavisi nerede uygulanır?
Yağ enjeksiyonu genellikle muayenehane koşullarında gerçekleştirilir. Ancak yüz gerdirme, boyun gerdirme, kaş kaldırma ya da başka herhangi bir işlem ile birlikte uygulanıyorsa ameliyathane ortamında yapılabilmektedir.
Yağ enjeksiyonu sırasında anestezi almam gerekecek mi?
Yağ enjeksiyonu sırasında hem yağ alınan hem de yağın enjekte edileceği bölgelerde lokal anestezi uygulanır. Gerekirse sedasyon da yapılabilir. Sedasyon seçeneğini tercih ederseniz, işlemden sonra bir yakınınızın sizi evinize bırakması gerekir.
İşlemin ardından nasıl bir sonuç beklemeliyim?
Yağ enjeksiyonlarının kalıcılığı hastadan hastaya büyük değişiklik gösterir. Büyük bölümünde enjekte edilen yağın en az yarısı 3 ila 6 ay içerisinde ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle enjeksiyonların tekrarlanması gerekebilir.
Yeni görünümüm nasıl olacak?
Pek çok hasta gibi siz de enjektabl tedavilerin sonuçlarından son derece hoşnut kalacaksanız. Bu işlemin ne kadar olumlu sonuç verdiğini gördüğünüzde şaşırabilirsiniz.
– Dr. Özge Ergün’ e ait yağ enjeksiyonu operasyonları öncesi ve sonrası fotoğrafları görmek için ilgili link’ e tıklayabilirsiniz