Saç Dökülmesi ve DHT Seviyesi

Saç Dökülmesi ve DHT Seviyesi

- Temmuz 9, 2018

Eğer DHT seviyesi testesteron seviyeleri ile alakalı ise ve 18-22 yaşlarda bu seviye tavan yapmaktaysa 40 yaşına gelen birinin saçlarının dökülmesi nasıl olabilir? DHT seviyesi yaş ile artar mı? Saç köklerin yaş ilerledikçe DHT‘ ye karşı daha mı duyarlı olurlar? 40 yaşında görülen saç dökülmesinin sebebi DHT haricinde bir başka şey olabilir mi?

Erkeklerde saç dökülmesinin en sık görülen tipi genetik saç dökülmesidir.

Genellikle 20′ lerde başlayan 30′ lu yaşlarda devam eden bir süreçtir. Bu genelleme dışında saç dökülmesinin seyri değişiklik de gösterebilir.(saç dökülmesi 40’lı ve 50’li yaşlarda da karşınıza çıkabilir.)

DHT seviyesi her ne olursa olsun genetik kodlarınız da saç dökülmesi yok ise etkenliği yoktur.Bu genetik kodların programlandıkları gibi davranmaları saç dökülmenizin seyrini belirleyecektir.

40 yaş sonrası yoğun şekilde görülen saç dökülmesinin altında başka etkenlerin olabilmesi mümkündür. Sonuçta her saç dökülmesinde bu ihtimal vardır. Kan testleri ve hormon testleri yaptırmanız bu duruma ışık tutacaktır.

Saç klonlama sonrasında saç dökülmesine karşı gen tedavisi yeni bir mucize olabilir mi?

Henüz saç klonlaması insanlığın hizmetine girebilmiş değilken böyle bir tahmin de bulunmak gerçekten zor görünüyor. Saç dökülmesine karşı dünyanın bir çok yerinde bir çok farklı klinik araştırma devam ediyor. Genellikle saç dökülmesine karşı gerçekleşen buluşların çoğunluğu tesadüfi olsa da genetik bir saç dökülmesine gen tedavisi çözümü bulunması çok muhtemel görünmekte. Bu durumda saç dökülmesine karşı tedaviler, saç ekimi prosedürleri ve daha bir çok saç ürünü tamamen gereksiz hale gelecektir.

Saçlarımda döküme son bir kaç aydır artmakta. Yeni başladığım işte her gün 2-3 saat kesintisiz şapka takmam gerekiyor. Saçlarımın dökülmesine bu durum sebep olabilir mi? Bu dökülme geçici ise ne tür bir tedavi ile düzeltmem mümkün olur?

Şapka takıyor olmanız erkek tipi saç dökülmesine sebep olmaz. Diğer yandan sürekli olarak çok sıkı bir şapka kullanıyor olmanız saçlarınıza zara verdiği için saç dökülmeniz artmış olabilir. Neticede bu durumu düzeltmek için PRP saç dökülme tedavileri çözüm olabilse de şapka kullanım süresini azaltmanız gerekecektir.

Saç Dökülmesinin seyrini tespit etmek mümkün müdür?

Saç ekimi ve saç dökülmesi konusunda uzmanlaşmış bir doktor bulunduğunuz yaşa ve saçlarınızın durumuna göre belirli bilimsel tahminlerde bulunabilir.

Saç dökülmesi kişinin genetik kodlarına göre farklı dönemlerde farklı seviyelerde karşımıza çıkabilir. Saç dökülmenizin seyrini etkileyebilecek dış etkenleri de göz önüne alırsak yapılacak tespitler yüzde yüz doğruluk içermez. Ancak yaşa ve ailenin saç dökülme tarihçesi göz önüne alınarak genelleme yapmak mümkün olacaktır.

Saç dökülmesi ve stres seviyesi arasında bir bağ var mı?

Stres seviyesi kontrol edilemeyen durumlarda saç dökülmesinin arttığı bilimsel bir gerçek olsa da bu durum herkes için geçerli değildir.Kişiye göre değişiklik gösteren bu durumun ölçümü mümkün gibi görünmüyor.

Stres sonucunda alopesi areata , telojen effluvium ve diğer bağışıklık sistemi ile alakalı hastalıklar ile karşılaşmak daha mümkün bir durumdur.

Fue saç ekiminde kullanılan punch ebatları küçüldükçe daha kaliteli sonuçlar elde edildiği doğru mudur? 0.3 mm punch kullanımı mümkün müdür?

Fue saç ekiminde çok eski sayılmayan zamanlarda 1 ve -1.2 mm punçlar kullanılsa da şu an 0.6 mm-0.9 mm punçlar sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Punçların ebatlarının küçülmesi daha hızlı iyileşme ve daha minimal izler kalmasını sağlamaktadır.

Diğer yandan 0.3 mm punch ile fue saç ekiminde köklerin toplanması gerçek dışı bir duruma benziyor.

İyi bir saç ekimi uzmanı nasıl bulunabilir?

Uluslararası Saç Cerrahisi Birliği (ISHRS) veya Avrupa Saç Cerrahisi Birliği (ESHRS) web sayfalarında gerek ülkemizde gerekse yurt dışında ismi geçen doktorları bulmanız mümkün olacaktır. Saç ekimi konusunda uzmanlaşmış plastik cerrahların bu alanda yetkili ve ehil olduğu Sağlık Bakanlığımız tarafından da mevzuatta belirtilmiştir.

Saç ekimi işlemi için toplanan kökler eğer dökülebilecek bir bölgeden alınırsa ilerleyen dönemlerde tamamen dökülürler mi yoksa kalıcı hale gelirler mi?

Saç ekimi işlemi esnasında köklerin güvenli olarak adlandırdığımız verici sahadan alınmalarının yegane sebebi dökülmeyeceklerini biliyor olmamızdır. Bu bölgenin dışından toplanan köklerin genetik kodlarında yazan vadeleri geldiğinde döküleceğine emin olabilirsiniz.

Yorum Yazınız